Jadłospis

 

Sprawdź aktualny jadłospis naszego przedszkola.

Kalendarium

Imieniny obchodzą:

 

 

 

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

 

 

NOWAPIRAMIDA 1

 


                    

gify jedlo

      JADŁOSPIS                                                 
                           
20.05. – 24.05.2019                                                


 


PONIEDZIAŁEK 

ŚNIADANIE: herbata z cytryną, pieczywo mieszane z masłem, szynka domowa, serek kozi, rukola, pomidor, herbata z żurawiny

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

OBIAD: zupa krupnik na mięsie z zieleniną, jajko gotowane w sosie pomidorowym, ziemniaki duszone z koperkiem, sałatka z sałaty, ogórka i rzodkiewki, sok wieloowocowy

alergeny: seler, jaja, gluten

 

PODWIECZOREK: maślanka naturalna z wiśniami, wafle zbożowo-ryżowe

alergeny: mleko i produkty pochodne

WTOREK 

ŚNIADANIE:  płatki żytnie na mleku z daktylami i makiem, kawiorek z powidłami, jabłko, herbata z aronii

alergeny: mleko i produkty pochodne,gluten

OBIAD : zupa z zielonej szparagowej fasolki z ziemniakami i zieleniną, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, kalarepa w słupki, sok ananasowy

alergeny: seler, gluten

PODWIECZOREK: rogal z masłem, winogrono, kawa inka z mlekiem

alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten

           pomarańcze    ŚRODA 


ŚNIADANIE: kakao, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów, sałata, kiełki rzodkiewki, napar z suszonych owoców

alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten


OBIAD : zupa z cieciorki na mięsie z ziemniakami i zieleniną, makaron z białym serem, surówka z marchwi i brzoskwini, woda z cytryną

alergeny: seler, mleko i produkty pochodne, gluten

 

PODWIECZOREK:   pieczywo razowe z jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata

alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten, jaja

 

CZWARTEK 

ŚNIADANIE: kaszka kukurydziana na mleku, pieczywo mieszane z masłem i dżemem z rokitnika, banan, herbata miętowa

alergeny: mleko  i produkty pochodne, gluten

OBIAD: zupa krem z dyni, klopsik mielony, ziemniaki duszone z koperkiem, surówka z białej kapusty, sok pomarańczowy

alergeny: seler, gluten, jaja

PODWIECZOREK:  kisiel cytrynowy z tartym jabłkiem i śmietanką, podpłomyki
 

alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten

 
 
PIĄTEK 

ŚNIADANIE: herbata, pieczywo mieszane z masłem, ser salami, pasztet z pieca, roszponka, ogórek kiszony, herbata owoce lasu
 
alergeny: mleko i produkty pochodne, gluten
 
OBIAD:  zupa krem z selera, pulpety rybne w jarzynach, kasza gryczana, sok z czarnej porzeczki
 
alergeny:  ryba, jaja, gluten 
 
PODWIECZOREK: słoneczny deser - wyrób własny (jogurt grecki, mango i kardamon), chrupki kukurydziane
 
alergeny: mleko i produkty pochodne
 
DZIECI MAJĄ STAŁY DOSTĘP DO NIEGAZOWANEJ WODY MINERALNEJ
pomarańcze
 
 
 
NASIONA CHIA - stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka (ok.20 %), głównie rozpuszczalnego w wodzie. Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.
 
KAROB - to proszek wytwarzany z jadalnych nasion pochodzących ze strąków drzewa chlebowca świętojańskiego. Produkt w 100% naturalny nie zawierający sztucznych dodatków. Dostępny w postaci ciemnej i jasnej, posiada około 50% naturalnego cukru. Jest świetnym zamiennikiem czekolady i kakao, zawiera wiele witamin i mikroelementów. W karobie znajduje się duża ilość białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu.
 
GRYKA - to zdrowa przekąska do chrupania 100% natury, bez dodatku cukru, bogata w magnez i fosfor.

KASZA BULGUR - wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych czyli kasz kuskus i kaszy manny. Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika. Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu i fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nery magnezu i witamin z grupy B.

 



 




 

 

 

                                         

    

 

 
   


 

Najnowsze

  •  Wielkopolanie

    Jutro czyli 16.05.(czw...

  •  Ulf i Balon

    Dnia 14 maja (wtorek) ...

  •  Podziękowanie

    Pragniemy serdecznie p...

  •  PODZIĘKOWANIA

         ...

  •  GRUPA III JEŻYKI Z WIZYTĄ W PIEKARNI

    04 paź...

Popularne

  •  Jadłospis

      ...

  •  Nasza historia

    ...

  •  Wyprawka 3-latka - ekwipunek dla debiutanta

    OTO LISTA RZECZY, KTÓRE NA PEWNO PRZYDADZĄ SIĘ POCZĄTKUJ...

  •  Galeria

    Galeria zdjęć widoczna jest tylko dla zalogowanych użytkowni...

  •  Ramowy rozkład dnia

    Przedstawiamy poniżej nasz rozkład dnia:...